Le cycliste obligé de passer en souterrain

 

Pentru a evita traficului intens de pe bulevardul 15 Noiembrie, unii bicicliști preferă să tranziteze prin pasaj, care este mai puțin circulat. Și pentru bicicliști coborârea în pasaj este anevoioasă. Datorită pantei abrupte, anumiți bicicliști preferă să meargă cu bicicleta pe scări decât pe rampele amenajate evitând astfel pierderea controlului bicicletei ca urmare a alunecării.

„Aceea nu este rampă, acolo urma să fie un lift pentru cei cu dificultăți de mobilitate, pentru coborârea în scaune cu rotile, dar a rămas totul neterminat”.

Experiența trecerii prin pasaj este experimentată ca neplăcută, pasajul fiind perceput ca întunecat, urât mirositor și asemănător unui bazar dintr-o mahala „de parcă nu ești în Brașov”.

Dacă intrarea dinspre parc și ieșirea spre viitorul mall par întunecate și pustii, cu standuri închise, zona dinspre Camera de Comerț este mai animată, fiind deschise magazinele care vând produse de patiserie, dulciuri și alte produse alimentare. Această forfotă din pasaj este percepută negativ de biciclistul care ne spune că la „Fornetti se formează o intersecție haotică și acest punct de înghesuială într-un spațiu relativ mic te face să nu mai știi pe unde să o iei ca să nu dai peste oameni, care unii stau la coadă, unii se opresc și se uită nehotărâți, unii merg lansat spre ieșire și e greu să își găsească fiecare un culoar”. O altă problemă a pasajului este ușa mult prea îngustă pentru a trece un om cu o bicicletă.

Biciclistul trece pe acolo pentru că nu are de ales și i se impune răul cel mai mic. În cazul în care bicicliștii ar vrea să evite tranzitarea dificilă prin pasaje, aceștia ar fi nevoiți să meargă până în zona de la „Trei Alimentare”, ceea ce presupune trecerea prin zona cu trotuar îngust de după Biserica de lemn.