Pietonalul Bulevardului 15 Noiembrie: delimitări de teritorii publice și private

Spațiul pietonal de la ieșirea din pasaj impresionează prin larghețea sa și se delimitează de împrejurimi


prin prezența stâlpilor de blocare a intrării mașinilor și prin pavajul cu piatră cubică. Această zonă adiacentă blocurilor turn a fost rezultatul unor amenajări realizate de administrația publică.

Luând forma unei piațete, zona a fost decorată cu arbori ornamentali în ghivece inscripționate cu stema orașului și pe colțul ieșiri din pasaj au fost construite zone de odihnă sub forma unor trepte din piatră. Acest spațiu se îngustează până la dispariție după trecerea de cele 3 blocuri turn. O altă zonă similară este delimitată prin pavarea cu pavele (unele dintre ele lipsind, probabil ca efect al unor accidente) în jurul sediului impozant al BRD.

Și în fața clădirii Astra Asigurări proprietarul și-a pavat intrarea, dar, spre deosebire de celelalte spații, acestuia i s-a dat destinația de parcare, iar stâlpii cu rol de a bloca intrarea mașinilor în zona pietonală funcționează aici ca blocatori ai accesului pietonilor în spațiul amenajat ca parcare a clădirii. Ca o ironie, în fața clădirii se află o trecere de pietoni înconjurată din toate părțile de zone delimitate cu stâlpi de parcare, pietonilor nerămânându-le decât să-și croiască drum printre mașini dacă vor să treacă strada sau să tranziteze zona.

Lupta teritorială dintre un spațiu privat al unei clădiri și o zonă publică de tranzitare din fața unei treceri de pietoni s-a încheiat cu delimitarea a două zone de parcare, pietonii alegându-se cu blocarea accesului.